En god lasagne är aldrig fel. Denna har jag gjort i många år och är älskad av alla jag känner (ingen har vågat säga något annat i alla fall).

Tidigare hade jag riven ost i såsen och som topping, men har nu slutat med det och det blir lika bra för det. Men om du vill ha riven ost i och på så är det bara att köra på det. Det finns riven vegansk ost att köpa.

Färsen

  • 350 g Sojafärs (anamma)
  • 1 gul lök
  • 450 g finkrossade tomater
  • 1 glas vatten
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 2 tsk grönsaksbuljongspulver
  • 1 tsk salt
  • Kryddor: Svartpeppar, Oregano

Såsen

  • 1 dl flytande mjölkfritt margarin
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 liter Oatly “ikaffe”
  • Kryddor: salt, mald muskot
  • (Vegansk riven ost)

Övrigt

  • Lasagneplattor
  • (Vegansk riven ost)
  • En stor sallad (tomat, sallad, gurka, paprika, eller vad som önskas)

Finhacka lök och lägg i en stor stekpanna. Pressa ner vitlöken. Stek löken mjuk på medelvärme.

Tillsätt färsen och stek den tills den är varm och fått lite färg. Häll på krossade tomater, vatten och alla kryddor. Låt småkoka medans du gör såsen och rör om ibland.

Häll margarinet i en kastrull, vispa ner mjölet och häll sedan i Oatly ikaffe, börja med halva och rör om ofta/hela tiden, tillsätt resten.

Sätt på ugnen, 220°c (över & undervärme).

Varva i ugnsfast form: färs, lasagneplatta och sås, ca 3-5 lager beroende på storlek på form. (Toppa eventuellt med riven ost.)

Grädda i 20 eller 40 min beroende på lasagnplattorna. Ta sedan ut och låt stå 10 min före servering.

1 kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.