Det här receptet, ett av de bästa jag vet, har jag kopierat nästan rakt av. Du hittar original receptet på matbloggen ”Jävligt Gott”. Där finns även massvis med andra bra recept och läsvärda artiklar. En bra blogg att följa!
Detta är en riktigt god gryta. Jag bjöd hem ett gäng kollegor och först efter måltiden berättade jag att det inte var kött i, att den var helt vegetarisk. Alla vart väldigt överraskande!
Jag serverade denna med klyftpotatis men fungerar säkert bra med exempelvis ris, bulgur, matvete eller något annat, men det är bra med något som suger upp vätskan.
Ca 8-10 portioner
- 3 paket Anamma Vego Bitar
- —
- 3,5 msk mjöl
- 2 tsk torkad timjan
- 5 lagerblad
- 4 msk tomatpuré
- —
- Lite salt och svartpeppar
- 5 dl rött veganskt vin
- 1 tsk socker
- 1 msk kinesisk soja
- 7 dl vatten
- 2 msk Brynt Schalottenlöksfond
- —
- 10-15 små steklök
- 10-15 champinjoner
- 3-4 morötter
- 2 vitlöksklyftor
- —
- 1 dl hackad persilja
- Färsk timjan
Gör såhär:
Börja med att bryna vegobitarna i en stekpanna och lägg därefter över dem i en stor gryta.
Tillsätt mjöl, timjan, lagerblad och tomatpuré och blanda väl.
Tillsätt direkt därefter salt, peppar, vin, socker, soja, vatten och fond och låt därefter koka under lock på svag värme i 1 timme 15 minuter. Rör om ibland.
Under tiden grytan kokar så skalar och skivar du morötter. Skiva också champinjoner och skala löken. Stek en yta på lök, vitlök och champinjoner.
När grytan kokat 1:15 så lägger du i morötterna, löken, champinjonerna och ställ tiden på ytterligare 30 minuter.
Sätt in eventuell klyftpotatis i ugn.
Smaka av med salt och peppar, strö över persilja och lägg över färska tunna timjankvistar och servera!