Några gånger om året måste man äta hembakade kanelbullar, finns ingen ursäkt att inte göra det. Frys in en del kanelbullar och bjud på resten nybakade.
Här har jag samlat idéer från olika recept, och slagit samman det till mitt egna recept.
Använd med fördel en bakmaskin. Det gör jobbet lättare och roligare.
Bröden:
- 5 dl havremjölk
- 50 g jäst (för söta degar)
- 1 tsk salt
- 1 dl socker
- 1,5 tsk malen kardemumma
- Ca 15 dl vetemjöl
- 150 g margarin
Fyllningen:
- 200 g mandelmassa
- 1 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 msk – 0,5 dl kanel
- 150 g margarin
Sockerlag:
- 1 dl socker
- 1 dl vatten
Övrigt som behövs:
- Pärlsocker
- Bakplåtspapper (eller bullformar)
- Extra vetemjöl
- Extra havremjölk
Börja med att mäta upp margarin för fyllning – lägg i en bunke, och degen – lägg på ett fat. Båda ska bli rumsvarma.
Värm havremjölken till fingervarmt.
Smula jästen i en bunke, häll över havremjölken och rör om tills jästen löst sig. Häll i salt, socker och kardemumma. Rör i mjölet, lite i taget. Bakmaskin är att föredra. Arbeta degen smidig och slutligen så tillsätter du margarinet och arbetar in den.
Låt sedan jäsa i bunken under bakduk ca 40 min.
Under tiden: Gör du fyllningen. Blanda allt till en fin smet. Förbered ugnsplåtar med bakplåtspapper.
Ta upp degen på mjölat bord/bänk och dela i 2. Börja med ena halvan. Knåda och kavla ut till en tunn fyrkant. Bre över hälften av fyllningen. Rulla för klassiska bullar eller vik över en halva (finns många klipp på Youtube hur man gör dessa fina knyten). Skär bullar av degen och lägg på ugnsplåtarna.
Täck över med bakduk och låt jäsa ca 35 min.
Under tiden: Koka upp vatten och socker till sockerlagen. När sockret löst upp sig är den klar och kan svalna. Sätt på ugnen, 225°C. Häll upp en skvätt havremjölk i en skål.
Pensla bullarna med mjölk och strö pärlsocker över dessa. Grädda i ugnen ca 10 min.
När du tar ut dessa, pensla direkt med sockerlagen. Låt svalna lite och njut sedan av dessa nybakade härligheterna!