Naanbröd

Har testat andra recept men inte blivit så nöjd som jag vart nu. Ursprungs receptet är hämtat från Matmagasinet 6/17 och är av Anna Glover, men jag har gjort små ändringar.

Jag gräddade i ugn, men det står att kan tillaga detta på utegrillen också. Måste prövas!

4 bröd

  • 1 tsk torrjäst
  • 1 tsk socker
  • 0,5 dl imat fraiche (eller yoghurt)
  • 1,25 dl fingervarmt vatten
  • 250 g vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk olja + extra
  • Mjölkfritt margarin till pensling

Blanda jäst, socker, imat fraiche och vatten. Ta sedan mjölet och saltet och arbeta till en smidig deg. Knåda in 2 msk olja.

Låt degen jäsa 2 timmar i en oljad bunke täckt med oljad plastfolie.

(Laga under tiden vid jäsning maten du tänkt ha till. När bröden är klara vill man äta direkt. Jag kan rekommendera detta recept: Palak med filebitar)

Arbeta snabbt och dela degen i 4 delar. Platta ut 2 och 2 på oljat bakplåtspapper, ca 0,5 cm tjocka. Täck med oljad plastfolie. Låt jäsa 30 min. Sätt ugnen på 250°C. Låt en ugnsplåt stå i ugnen och bli varm.

Lägg in i ugnen på den varma plåten. Grädda 2 i taget 5-8 min tills de börjar få färg. Ta ut och pensla med margarin. Servera direkt.

Gräddar du på utegrillen så ska man vända bröden efter halva tiden så att dom får färg på båda sidor.