*uppdatering* Jag tycker att degen blir något seg i konsistensen, gjorde ett annat recept som vart mycket frasigare. Jag ska nu arbeta fram ett eget recept som blir perfekt. Återkommer med ny info under sommaren (2019)
*Uppdatering 2* Jag fick till en underbar deg, luftiga kanter, tunn och frasig botten, dock smakade den väldigt ingenting. Jag jobbar vidare…
– Ordinarie inlägg:
En pizzadeg som kan tillagas på grillen, eller i ugnen. Jag tillagade pizzan denna gång i ugn.
Tomatsåsen jag gjorde vart jag inte så nöjd med, så har inget recept på den att dela för tillfället. Uppdaterar inlägget senare när jag lyckats med en sås.
Det blir 4 mindre pizzor, lagom för att alla ska kunna ha sina tillbehör på, eller om man vill dela degen i annat antal.
Jag gräddade dom 2 och 2.
- 10 g jäst
- 1 tsk socker
- 1 tsk salt
- 3 dl vatten (fingervarmt)
- 5 dl durummjöl
- 1-1,5 dl vetemjöl
- 1 msk olivolja
Smula jästen i en bunke. Häll i socker, salt och vatten. Rör om så jästen löser sig, låt sedan stå ca 10 min.
Blanda båda mjölen i en stor bunke. Gör en grop i mitten. Häll i degvätskan och oljan. Rör om och knåda sedan degen blank och smidig.
Dela degen i 4 delar. Forma dom till runda bollar. Täck bollarna och låt jäsa 1,5 timmar.
Sätt på ugnen på 250°c, gärna pizza-läge om det finns, och låt en plåt stå i ugnen för att bli varm.
Baka ut bollarna till tunna pizzor med händerna. Bred på med tomatsås. Lägg på valfria tillbehör. Ta ut plåten ur ugnen, lyft över pizzorna till den varma plåten och stoppa in i ugnen igen. Grädda ca 10 min tills botten har blivit krispig.