Hembakat bröd, billigt, enkelt och gott.
Receptet är på 2 olika varianter, varför inte göra båda. En färsk jäst är ju på 50 gram, och receptet på 25 gram per recept. Några smarriga och några fullproppade med nyttigheter.
Alternativ 1 – Ljusa småfrallor:
- 25 g jäst
- 2,5 dl fingervarmt vatten
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk socker
- 1,25 msk rapsolja
- Ca 6 dl vetemjöl
- Valfritt, topping: chiafrön
Alternativ 2 – Fullkornsfrallor:
- 25 g jäst
- 2,5 dl fingervarmt vatten
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk socker
- 1,25 msk rapsolja
- 1 dl kruskakli
- 0,5 dl chiafrön
- 1 dl solroskärnor
- Ca 5-6 dl fullkornsmjöl
Gör såhär:
Smula jästen i en bunke och blanda med vatten tills det löst sig. Häll i salt, socker och rapsolja och rör om. Rör ner vetemjöl (och kruskakli, chiafrön, solroskärnor) och arbeta degen smidig. Låt jäsa 30 minuter.
Forma 8-10 bollar och lägg på ugnsplåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 minuter till.
Sätt ugnen på 250°c. Pensla bröden med lite vatten, strö över chiafrön eller havssalt.
Grädda ca 8 minuter.