Hembakat bröd, billigt, enkelt och gott.

Receptet är på 2 olika varianter, varför inte göra båda. En färsk jäst är ju på 50 gram, och receptet på 25 gram per recept. Några smarriga och några fullproppade med nyttigheter.

Alternativ 1 – Ljusa småfrallor:

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl fingervarmt vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker
  • 1,25 msk rapsolja
  • Ca 6 dl vetemjöl
  • Valfritt, topping: chiafrön

Alternativ 2 – Fullkornsfrallor:

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl fingervarmt vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker
  • 1,25 msk rapsolja
  • 1 dl kruskakli
  • 0,5 dl chiafrön
  • 1 dl solroskärnor
  • Ca 5-6 dl fullkornsmjöl

Gör såhär:

Smula jästen i en bunke och blanda med vatten tills det löst sig. Häll i salt, socker och rapsolja och rör om. Rör ner vetemjöl (och kruskakli, chiafrön, solroskärnor) och arbeta degen smidig. Låt jäsa 30 minuter.

Forma 8-10 bollar och lägg på ugnsplåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 minuter till.

Sätt ugnen på 250°c. Pensla bröden med lite vatten, strö över chiafrön eller havssalt.

Grädda ca 8 minuter.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.