Jordärtskockssoppa

Jag och sambon körde en provsmakning av flera recept. Detta är det klart bästa. Receptet är hämtat från tidningen Djurens Rätt.

Tips: servera soppan som förrätt, och gärna med någon brödbit till.

4 portioner

  • 500 g jordärtskockor
  • 4 potatisar
  • 1 liter vatten
  • 2 msk buljongpulver (2 tärningar)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1,5 dl vitt vin
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • Salt och svartpeppar
  • Kantareller och färsk timjan

Skala potatisen och jordärtskockorna. Dela dom i små bitar. Lägg ner i kastrull med vattnet och buljongen. Koka upp.

Tillsätt pressad vitlök, vin och matgrädde. Koka tills allt är mjukt, ca 20 min. Stek under tiden kantarellerna i margarin/olja och salt.

Häll över soppan i en mixer och mixa den slät. Smaka av med salt och svartpeppar.

Toppa soppan med färska timjankvistar och kantarellerna. Servera direkt!