Potatisgratäng

  • 10-15 potatisar
  • 5 dl iMat matgrädde (2st)
  • 1 lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • Salt, peppar
  • (Pommeskrydda)
  • (Riven ost)
  1. Skala och skiva potatis och lök.
  2. Lägg ner i en stor ugnsform.
  3. Pressa vitlöken och strö kryddor över potatisen. Rör om
  4. Häll över matlagningsgrädde, och eventuell riven ost.
  5. Gratinera i ugn ca 30-45 min.
  6. Servera

Krossade potatisar

Mycket trevligt tillbehör till maten när man känner att man vill variera de gamla vanliga klyftpotatisen.

  • Ca 3 potatisar per portion (fasta)
  • Rapsolja
  • Vitlök
  • Salt
  • Chilikrydda
  • Eventuellt riven veg ost

Koka potatisen med skalet. Sätt på ugnen på 200°c. Blanda olja, vitlök och de kryddor du vill. När potatisen är mjuk, häll av vattnet och låt dom svalna lite.

Lägg potatisarna på en plåt med bakplåtspapper. Krossa potatisen med stekspade eller annat. Pensla på oljekryddblandningen och strö över eventuell ost. Gratinera ca 15 min. Grillfunktion på slutet ger bra resultat.

Boeuf Bourguignon

Det här receptet, ett av de bästa jag vet, har jag kopierat nästan rakt av. Du hittar original receptet på matbloggen ”Jävligt Gott”. Där finns även massvis med andra bra recept och läsvärda artiklar. En bra blogg att följa!

Detta är en riktigt god gryta. Jag bjöd hem ett gäng kollegor och först efter måltiden berättade jag att det inte var kött i, att den var helt vegetarisk. Alla vart väldigt överraskande!

Jag serverade denna med klyftpotatis men fungerar säkert bra med exempelvis ris, bulgur, matvete eller något annat, men det är bra med något som suger upp vätskan.

Fortsätt läsa ”Boeuf Bourguignon”

Oumph-Shawarma

Originalreceptet hittar du Zeinas Kitchen, en matblogg med flera inspirerande maträtter.

Svensk Mellanöstern Streetfood.
Detta recept är en suverän ersättare för KycklingShawarma.

Servera med ris, bulgur eller pommes och flera små kalla meze, t.ex Hummus, Baba Gannouge, Paprikaröra Muhammara, Vitlökssås, Fattoush eller Tabbouleh. Eventuellt något pitabröd till.

Tyvärr var det så gott så det vart ingen bild på maten. Kommer senare..

Fortsätt läsa ”Oumph-Shawarma”